duminică, 20 mai 2018

Fiecare aveti 2500 euro de care multi n-ati stiut. Si PSD vrea sa vi-i fure.

Dragi prieteni,

Sa incep cu ceva socant: stiti ca avem fiecare in medie 11.700 RON pe numele vostru intr-un cont?
Nu. Nu e povestea cu printul nigerian. Si nu e poveste, nu e multi-level-marketing sau aiureli. E vorba despre pilonul II de pensii.
Da, fiecare contributor avem in medie 11.700 RON acumulati. Banii nostri, pe numele nostru, proprietatea noastra, bani pe care ii vom primi. Sau nu.

Postarea mea va fi una mai lunga, dar merita 10 minute din viata voastra sa va schimbati anii de batranete.

(Repet: nu urmeaza povesti, nu urmeaza aiureli, ci o descriere, informare asupra sistemului de pensii din Romania. Cu cifre si fapte.)



Deci: sistemul de pensii din Romania sta pe patru piloane:
PILONUL 1 – Pensia de la stat
PILONUL 2 – pensia privată obligatorie
PILONUL 3 – pensie privată facultativă
PILONUL 4 – asigurări de viață cu componentă de pensie

Voi descrie la inceput pensiile facultative: (sa scapam de ele ;)
PILONUL 3 – pensie privată facultativă. Este optionala. Poti contribui la ea cu o suma de max 400 euro pe an. Plata se face lunar, suma fiind neimpozabila. Poti face pauza in plata, sa reiei plata, sa platesti mai mult sau mai putin lunar. Ideea e ca anual poti plati max 400 euro neimpozabili. Banii se investesc de catre administratori, si ii vei putea accesa dupa varsta de 60 de ani. Exsita un risc, administratorii investind banii in diverse domenii. Fiind optional, nu e subiectul informarii mele, mai multe informatii puteti gasi la administratorii fondurilor de pensie sau pe https://asfromania.ro/consumatori/pensii-private/ghid-pilonul-iii.
PILONUL 4 – asigurări de viață cu componentă de pensie. Este tot o componenta optionala, si este clasaica asigurare de viata cu componenta de acumulare cu care va bat la cap agentii de asigurare, Aceeasi poveste, informatii la agenti si obligatoriu pe site-ul ASF.

Si acum va pot povesti despre sistemul de pensii la care contribuim majoritatea dintre noi, si de care (sper!) vom beneficia toti:
Pensiile obligatorii. Toti angajatii din Romania contribuim prin CAS-ul platit la fondurile de pensii. Prin lege, contributia la fondurile de pensii (CAS) este 25%. Exista categorii speciale la care sunt alte procente, exista descrierea veniturilor pentru care se plateste CAS, toatea acestea le stie google, dar nu sunt relevante pentru discutia prezenta.
Deci: toti contribuim la fondurile de pensii cu 25% din salariul brut. Lunar. Acesti bani se impart intre pilonul I si pilonul II.


PILONUL 1 – Pensia de la stat. Este pensia clasica primita "de la stat". Urmeaza un copy/paste de pem site-ul ministerului muncii, sa nu cumva sa gresesc cu ceva:
"Sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Sistemul public de pensii este de tip redistributiv, bazat pe solidaritate intergeneraţională şi funcţionează conform principiului contributivităţii conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.
În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii:
1. pensia pentru limită de vârstă;
2. pensia anticipată;
3. pensia anticipată parţială;
4. pensia de invaliditate;
5. pensia de urmaş.
Pensia este un drept acordat la cerere și are la bază plata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă minimă de timp, expres prevăzută de lege în raport de data nașterii solicitantului."

Deci, concret: din banii platiti de fiecare angajat, se platesc pensiile celor aflati in plata in momentul respectiv. Banii nu se acumuleaza, nu se inmultesc. Intra intr-un fond comun si se distribuie pensionarilor actuali, exact as cum pensiile de stat a viitorilor pensionari vor fi platiti de angajatii din acel moment.
Problema e, ca datorita evolutiei demografice, peste tot in Europa, raportul dintre platitori si beneficiari scade. Sunt din ce in ce mai putini bani in teschereaua comuna. Adica, bugetul Casei de Pensii este in deficit. Incaseaza mai putin decat trebuie sa plateasca. In 2017 deficitul a fost de 14 miliarde RON. Acest deficit, peste tot in Europa se compenseaza de la Bugetul de Stat, generand deficit bugetar. Nimic spectaculos, este o cheltuiala a statului ca oricare alta: pentru cultura, sport, sanatate, etc.
Intrebarea insa e: cat e pensia de stat?

Tot auzim in spatiul public de "puncte de pensie", dar majoritatea habar n-avem cu ce se mananca (nici eu n-am avut habar pana saptaman trecuta).
Ideea e simpla: pe parcursul vietii acumulam puncte de pensie, pe baza carora vom primi pensie. Mai exact: cei 25% din salariul brut de care v-am spus mai sus merg catre fondul de pensii. Vrem, nu vrem. Multumita acestei plati vom primi un numar de puncte. Si anume, venitul brut pe care-l avem in fiecare luna e impartit la salariul brut mediu pe economie din acea luna, si da un numar de puncte. Daca avem salariu mai mare ca media, primim mai mult de 1 punct. Daca avem mai putin, primim o fractiune de punct. aceste puncte se acumuleaza pe parcursul vietii, si in momentul iesirii la pensie, se imparte cu numarul de luni pe un stagiu de cotizatie norma, adica (pe legea actuala) de 35 de ani. Rezulta un numar de puncte, care in caz ca ai contribuit bazat pe venitul mediu in fiecare luna timp de 35 de ani, este 1, daca ai avut venit mai micsau ai contribuit mai putin e subunitar, daca ai platit mai multi ani sau ai avut venit peste medie, e supraunitar. Cred ca am reusit sa ma fac inteles.
Pensia de stat pe care o veti primi intre momentul pensionarii si sfarsitul vietii, e acest numar de puncte inmultit cu valoarea punctului de pensie.
Si aici am ajuns la buba: pe baza contributiei nu ni se garanteaza un nivel de pensii, ci un numar de puncte. Cum valoarea punctului de pensie e decisa de guvernul tocmai aflat la putere, nu exista nici o garantie a valorii pensiei primite. Si cum am spus mai sus, deficitul fondului public de pensii creind presiune pe bugetul de stat, valoarea punctului de pensie va fi tinut jos.
Totusi, legiuitorul, pe vremuri s-a asigurat ca statul nu va putea face chiar orice. Valoarea nominala a pensiei nu poate fi redusa, insa nu e actualizata prin lege cu rata inflatiei. Ca atare, pensia de stat se devalorizeaza, puterea de cumparare a pensionarilor scade, pensiile pe care le vor primi platotorii de azi vor avea o valoare cu mult mai mica decat cele actuale. Tot google da multe calcule pe subiect, de exemplu: http://www.contributors.ro/administratie/cat-este-randamentul-pilonului-i-de-pensii/.

Previzionand aceasta evolutie, peste to prin Europa s-a cautat o cale pentru a suplimenta aceasta pensie. Si s-a ajuns la
PILONUL 2 – pensia privată obligatorie. What the hell is that? Este o pensie pe care pensionarii o vor primi SUPLIMENTAR fata de pensia de stat. Astfel, prin adunarea celor doua pensii, se poate asigura un nivel de venituri cat-de-cat acceptabil penytru pensionari in viitor.
De ce e obligatorie? Fiindca TOTI salariatii contribuim la ea chiar daca nu stim. Bine, nu chiar toti: cei care au avut sub 35 de ani in 2008 contribuie obligatoriu, iar cei intre 35 si 45 de ani in momentul respectiv au putut opta pentru pilonul II. La ce campanie a fost in 2007-2008 din partea Administratorilor de Fonduri de Pensii Private (AFPP), sunt sceptic ca au scapat multi neplatitori.
Deci, in concluzie: toti cetatenii romani care au sau au avut venituri pe care s-a platit CAS si care au sub 45 de ani, respectiv majoritatea celor de sub 55 de ani au contribuit la pilonul II de pensii.
Si aici vine surpriza: suma medie pe care o are fiecare contributor la acest pilon este in acest moment (mai 2018) de 11.700 RON. Pentru cei care au avut salariul mediu pe economie in acesti 10 ani, s-au acumulat in jur de 15.500 RON.
Acesti bani sunt ai nostri. Ai fiecarui contributor. Pe CNP. Fie ca am stiut de ei, fie nu. I-am platit automat, din cei 25% retinuti, si s-au acumulat undeva pe numele nostru si in plus au facut si puisori.
Acesti bani sunt garantati de stat, nu se pot pierde, nu se pot fura (cel putin nu in sensul clasic, dar asta-i de fapt scopul intregului articol....), nu se pot voltailiza, nu se pot devaloriza. Ei sunt administrati de catre AFPP. Banii sunt investiti si trebuie sa ofere un randament obligatoriu legal peste rata inflatiei. Adica se inmultesc. Adica, la iesirea la pensie vom avea niste bani de care majoritatea nici n-am stiut. Bani pe care ii vom primi fie intr-o transa, fie esalonat. Bani care in caz de deces vor fi mosteniti. Ai nostri, ai fiecaruia pe persoana fizica.
Sa va mai dau niste cifre la nivelul lui 2018: numarul de persoane care au contribuit la pilonul 2: cca 7.000.000 persoane (toti acestia au primit sau vor primi banii proprii). 4.018.788 contributori activi la nivelul lunii ianuarie 2018. De 11.700 si de 15.500 RON v-am spus deja. In total in pilonul II in acest moment sunt acumulate 9 miliarde euro!!!!

Bun. Dar atunci unde-i problema?
Treaba e asa: fiecare contributor plateste pe lege 25% in fondul de pensii. Nu mai mult, nu mai putin. Ma rog, poate plati mai mult daca doreste pentru piloanele 3 si 4, dar alea fiind optionale, nu le discut acum.
Cei 25% se impart intre pilonul I si II. Cand s-a infiintat pilonul II ca urmare a obligatiilor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la UE in 2007, contributia la pilonul II era de 2%, cu obligatia legala de a creste aceasta cota cu 0.5% pe an pana la 6%. Adica, din cei 25% platiti, 19% ar fi trebuit sa mearga la pilonul I, iar 6% la pilonul II.
Ceea ce este foarte important de retinut, este ca punctele acumulate la pilonul I nu sunt in functie de suma platita, ci de salariul brut, iar valoarea pensiei pe pilonul I va fi o decizie a guvernului din acel moment. Adica, cu cat mai mult contribuim la pilonul II, cu atat mai mult se acumuleaza, nediminuind pensia de stat care urmeaza s-o primim. Presiunea pe pilonul I este acum, diferenta trebuie acoperita acum, nu peste ani. Atunci va trebui acoperita diferenta dintre incasarile si platile din acel moment la pilonul I.
Revin: din pacate, nu s-a ajuns la 6%. La nivelul anului 2017 distributia era de 19.9% la pilonul I si 5.1% la pilonul II. Legea cu 6% era valabila in continuare, insa in 2018 in loc sa creasca din nou procentul cu 0.5%, guvernul PSD-ALDE a dat OUG 82/2017 care a redus contributia la pilonul II de la 5.1% la 3.75%. Justificarea a fost ca prin trecerea impozitelor de la angajator la angajat a crescut brutul, asa ca sumele raman aceleasi. Minciuna. Sumele platite catre pilonul II au scazut cu 12%. Acesti bani sunt furati lunar de catre PSD de la fiecare contributor. In loc sa se acumuleze in pilonul II, in contul fiecaruia, acestia intra in pilonul I, neaducand nici un punct in plus la pensia noastra si nereducand in nici un fel taxele platite de fiecare din noi.

Mai mult, adevarata problema doar urmeaza. Datorita nevoii de bani si in conformitate cu gandirea comunista pe care o au, actualii guvernanti lanseaza in spatiul public tot felul de mesaje si discutii privind preluarea intr-un fel sau altul a banilor din pilonul II. Repet: e vorba de 9 miliarde de euro!
Ce vor face? Nu stiu. De la stirea de astazi privind suspendarea platilor catre pilonul II https://www.stiripesurse.ro/dezastru-guvernul-anun-a-suspendarea-contribu-iilor-la-pilonul-ii-anun-ul-oficial-din-programul-leg_1266185.html si pana la nationalizarea banilor, e posibil orice. Comunistii condusi de Dragnea si Tariceanu isi vor permite atat cat le permite poporul roman sa faca. Iar poporul, daca nu e informat, le va permite. Din acest motiv am scris articolul de fata. Stirea de astazi nu reprezinta nimic pentru cei care nu stiu despre ce e vorba. Nici pentru mine nu spunea nimic cu o spatmana in urma. Se suspenda platile. Si ce daca? Niste fonduri de pensii nu vor primii bani.
Dar nu. Realitatea e ca in astia 6 luni fura de la fiecare din noi 4162 (salariul mediu brut pe economie) x 3.75% x 6 luni = 936.45RON. Asta pentru salariul mediu de 2434 RON net. Adica ne fura 1000 RON de la fiecare fara sa intelegem si fara sa comentam.
De aici incolo, ca vor desfiinta pilonul II, ca vor trece sumele acumulate la pilonul I, ca vor folosi tot felul de smecherii, nu stiu. Nu vreau sa le dau idei. Dar atata timp cat romanii nu stiu ca au 2500 euro in medie de care pot dispune la un moment dat, nu vor protesta, iar comunistii vor face ceea ce stiu: vor fura, vor nationaliza proprietatea fiecaruia.

Ar mai trebui sa scriu multe. Sa dau cifre, grafice, sa zic ce se poate face, sa va spun ce a facut opozitia. Dar o las pe alta data. Acum esentialul este sa intelegeti si sa transmiteti tuturor: avem in medie 2500 euro de care multi n-am stiut, pe lege ar trebui sa acumulam in continuare pana la 40.000 euro individual fara sa platim nimic in plus pentru acesti bani, dar PSD-ul ne fura din banii astia. Deocamdata ne-a furat 12%, azi a aparut stirea ca ne mai fura cate 1000 lei, urmand sa pericliteze intrega suma. Nu-i putem lasa. Sunt banii nostri.

Si, sa ma folosesc si eu de tacticile lor: CITESTE SI DA MAI DEPARTE!

Later edit: continuare si tabel de calcul aici.

2 comentarii:

  1. Foarte util articolul tau, mulţumesc! E mult mai uşor acum de explicat altora, prin discuţii, despre ce e vorba. În plus, fiecare poate stãrui pe cuvintele tale şi le poate reciti de câte ori se poticneşte într-un detaliu despre cum funcţioneazã sistemul de pensii în România. Mie mi-a prins bine, mulţumesc încã o datã.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. Probabil voi mai scrie in completare un articol in urmatoarele zile.

      Ștergere