miercuri, 30 mai 2018

Astazi Romania s-a resetat. La nivelul anului 1990.

Stiti care-i cel mai grav lucru petrecut azi?
Nu, nu e decizia CCR.
Ci e pierderea increderii societatii romanesti in CCR. Practic, ultimul si cel mai important bastion al statului de drept care trebuia sa fie apolitic, si-a pierdut acest statut. Nu conteaza nici macar daca decizia e corecta sau nu. Conteaza ca de acum incolo nu mai exista nici un for national la care sa putem apela, si decizia careia s-o respectam.
Ca atare, toti nemultumitii - si intotdeauna una din parti va fi nemultumita - vor fi indreptatiti sa se adreseze forurilor externe. Ca urmare imaginea, credibilitatea si capacitatea de autoguvernare ne vor fi distruse.
De astazi Romania a incetat sa mai fie o democratie, chiar daca o mimam prin institutii, partide, legislatie, constitutie, separarea puterilor in stat, sistem triparit, alegeri. Astea nu formeaza democratia, cum nici apa turnata peste carbune nu genereaza viata.
Democratia este in primul rand starea de spirit a cetateanului, felul lui de a relationa cu elementele insirate mai sus, increderea in ele. Supunerea autoimpusa regulilor.
Cand increderea a disparut, democratia a disparut, iar cetateanul va actiona in interes propriu, fiindca nu mai e nimeni care sa-i garanteze interesele.
Astazi Romania s-a resetat. Dar din pacate s-a resetat la niveul anilor '90. Vom avea nevoie din nou de constructia de la zero a unui sistem, a unui stat functional si credibil, si sacrificarea din nou a doua generatii.
Abuzurile economice se pot repara, se pot supravietui. Insa distrugerea increderii in cel mai important garant al democratiei nu se poate supravietui.
Veti vedea, multe lucruri negative care urmeaza sa se intample vor fi generate de cele petrecute astazi.

#mostblackwednesday

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu