miercuri, 23 mai 2018

Despre Iohannis si fondul de pensii. Sunt sau nu sunt bani pentru pensii?

Aseara presedintele Iohannis, in cadrul unor declaratii de presa a lansat intrebarea: "mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?"

Deontologii au sarit ca arsi: produce panica, nu stie ce vorbeste, e atac politic, etc.
Altii au dat si raspunsuri: Niciodata nu sunt suficienti bani de pensii, pilonul I, adica fondul de pensii de stat fiind deficitar, ca atare intotdeauna guvernul suplimenteaza de la bugetul general, ca atare intrebarea e rea-voitoare, fiindca nu sunt bani, dar vor fi.

Corect. Prima parte a argumentarii e corecta, tocmai de aceea s-a introdus pilonul II sa asigure pensii si in conditiile in care pe termen lung bugetul va acoperi din ce in ce mai greu deficitul, ca atare pensiile de stat nu vor tine pasul cu devalorizarea leului. Despre asta am scris alaltaieri. Doar ca, acoperirea deficitului fondului de pensii nu se face dupa ureche, ci pe baza unei legi. Si anume, pe baza legii bugetului din fiecare an. Lege care contine pe langa Bugetul General al Romaniei, si Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat.

Si aici e buba: daca in 2017, dupa cum am spus si alaltaieri, bugetul de pensii a avut un deficit de 14 miliarde de lei, acesta a fost acoperit din bugetul general. Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat (BASS) pe 2017 il gasiti aici. Daca va uitati la pagina 5, veti vedea niste cifre:


Venituri total: 57.087 MLD RON, care se compune din:
- contributii angajator - 30.272 MLD (anul trecut inca se platea si de angajator, si de asigurati)
- contributii asigurati - 12.625 MLD
- subventii de la bugetul de stat - 14.079 MLD (gasiti mai jos, dupa jumatatea paginii).
Cum previziunile nu pot fi la leu, in cursul anului se face o rectificare sau doua, practic anul trecut subventiile au fost suplimentate cu trei sute si ceva milioane de lei.

Previziunile pentru 2018 nu le mai trec aici, sunt in coloana a doua din tabel, si se calculeaza pe baza previziunii demografice. E clar, urma sa creasca atat suma de plata, implicit veniturile totale (cu vreo 6 MLD), cat si contributiile (cu 3 MLD) si, sa acopere diferenta, subventiile, la 17 miliarde RON.

Insa, SURPRISE!. In bugetul pe 2018, la aceasi pagina 5 gasim: Venituri total: 62.907, adica de la asigurati + angajator 55.498 MLD, iar subventii de la stat 7.408 MLD.
Cu alte cuvinte, bugetul din acest an se bazeaza pe o crestere a incasarilor cu 30%, de la 43 MLD la 55.5 MLD. Ceea ce ar trebui sa aiba in spate o crestere a veniturilor nete cu 30%, fara a scadea numarul de angajati. Practic, e imposibil. Cresterea numarului de angajati ca urmare a cresterii consumului s-a produs anul trecut. In 2018 aceste lucruri se vor reaseza, tendinta va fi in continuare de scadere a contributiilor.

In orice caz, important este ca subventia prevazuta in buget de 7 miliarde de lei, nu va acoperi deficitul BASS. Adica vor trebui alti bani. Inca vreo 10 miliarde (conform previziunii din 2017). De unde? Bugetul nu are rezerve. De undeva vor mai trebui taiate cel putin 7-10 MLD.
Iar daca ne uitam pe aceleasi cifre, ne trage cu ochiul suma care se vireaza la pilonul II: 7 MLD pe an! Adica, suspenda pe 6 luni plata la pilonul II, mai punem ceva maruntis de la bugetul de stat, plus inflatia, o scoatem cumva.

Si de aici vine intrebarea Presedintelui: "ai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?"

Fiindca daca nu se ating de pilonul II, e bai. Bai mare. Si asta e exact ce a semnalat Presedintele si in ianuarie 2018, cand a promulgat legea bugetului: atentie la deficit, atentie la cheltuieli, atentie la sustenabilitate. Hartia suporta orice. Dar cand e vorba de bani, aritmetica ramane. Sa se plateasca pensiile, subventia de 7 MLD prevazuta in bugetul initial nu ajunge. Diferenta fie se acopera, fie nu sunt bani de pensii. Daca se acopera, de unde? De la salarii? Sau de la investitii? Fiindca, nici pe imprumuturi nu te mai poti baza cand esti la limita deficitului de 3%....

Nu stiu care ar putea fi solutia, nu am date despre executia bugetara la zi. Insa e clar: buba e foarte mare. De aceea e presiunea pe pilonul II, de aceea a declarat Presedintele ce a declarat.


--- CITESTE SI DA MAI DEPARTE! ---

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu